Charakter a složení: Jde o neředěný produkt vznikající při výrobě cukru z cukrové řepy. Směs je sirupovitá kapalina, tmavě hnědé až černé barvy s velmi výraznou, charakteristickou, sladkou vůní po karamelizovaném cukru. 1 litr má hmotnost 1,25 kg! Konzervováno přirozeným způsobem – cukrem, obsah 45 % . V chladu a temnu vydrží min. 3 měsíce, ale i více! Je to velmi mazlavá a lepkavá hmota!
Možnosti použití: Tato středně hustá tekutina je ředitelná vodou, samostatně s olejem je těžko mísitelná, jednotlivé složky se po krátké době od sebe opět oddělí.
Skladování a doba spotřeby: Melasu skladujte v temnu a v chladném prostředí, nejlépe do 15 °C. Menší množství dejte do ledničky. Takto vám vydrží min. 6 měsíců od nákupu u nás. V chladničce až 12 měsíců. Pokud by vám v teple začala kvasit ( lahev se nafukuje ) zahřejte ji na cca 10 minut na 80 °C a slejte do čistého obalu. Po vychladnutí ji opět uložte do chladu. Kvašení se zastaví a lze ji v chladu opět uchovávat cca 3 měsíce.